Stjæl med stolthed

Silkeborg Kommune belønner medarbejderne for gode idéer – også når de kopierer ideerne fra andre.

Den første 2 minus 1 vej i Silkeborg Kommune.

Hvis andre har noget, du kan bruge, så snup det.

Det princip bør næppe gøres til en generel leveregel, men når det gælder arbejdet med innovation i Silkeborg Kommune, er det en vigtig rettesnor. Så vigtig, at kommunen endda præmierer de ansatte for at stjæle med stolthed.

"Man behøver ikke altid opfinde den dybe tallerken, og derfor belønner vi dem, der lader sig inspirere," siger Laila Mariann Hansen, projektleder for innovation i kommunen.

Bedre trafiksikkerhed

Således vandt en gruppe medarbejdere fra teknik- og miljøafdelingen i 2013 Årets Copycat. Det er en innovationspris, som Silkeborg Kommune bruger til at hædre de medarbejdere, der har kopieret eller i høj grad ladet sig inspirere af de bedste idéer hos andre og implementeret dem i kommunen.

Vinderne havde været på studietur i Holland og stiftet bekendtskab med såkaldte 2 minus 1-veje. Brede striber i hver side af vejen giver plads til cyklister og andre lette trafikanter og gør bilernes kørebane smal. Det betyder, at biler som udgangspunkt skal køre midt på vejen og er nødt til at trække ud over striberne, når der kommer modkørende.

Den atypiske udformning af vejen gør alle typer trafikanter mere forsigtige, og bilisterne sænker farten.

Ikke altid vigtigt at være first mover

2 minus 1-vejen har dermed gjort det mere sikkert for bl.a. skolebørn at cykle, og det gør ikke idéen spor dårligere, at den oprindeligt stammer fra nogle hollændere. Tværtimod sparede kommunen penge ved at kunne nøjes med en kort udviklingsfase.

"Når vi uddeler Copycat-prisen, er det selvfølgelig for at sætte fokus på innovation, men også for at skærpe opmærksomheden om, at det ikke altid er nødvendigt at være first mover. Vi vil gerne have de ansatte til at kigge sig om og se, om andre kommuner eller private firmaer har noget, vi kan bruge," fortæller Laila Mariann Hansen.

Innovation kan godt være nemt

Netop fordi kommunen gerne vil have alle medarbejdere til at holde øje med gode idéer, har Laila Mariann Hansen og hendes kolleger arbejdet på at fortælle hele organisationen om de projekter, der var indstillet til Copycat-prisen. F.eks. er tandsundheden i Silkeborg nu 30 procent bedre end på landsplan bl.a. fordi tandplejen har kopieret kollegerne i Neksø. Og demenskonsulenten og fysioterapeuten, har efter selv at have prøvet naturfitness ladet yngre demente prøve kræfter med at rulle træstammer og løbetræne sammen.

"Man kan let tale om innovation på en måde, så det bliver et elitært projekt. Vi prøver at gøre det modsatte og vise, hvor nemt det kan være at arbejde med det. Når man læser om, at andre har gjort noget, der ikke var svært, får man mere lyst til selv at gøre det," forklarer Laila Mariann Hansen.

En del af sproget

Indtil videre er Copycat-prisen blot uddelt én gang, men ifølge Laila Mariann Hansen har den allerede vakt en vis opmærksomhed.

"Når jeg kommer rundt blandt medarbejderne, kan jeg høre, at tankegangen med at kopiere fra andre er begyndt at indlejre sig i sproget. En kollega fra ældreplejen fortalte mig, at de på hendes arbejdsplads nu taler om 'at lave en Copycat', når de hører om noget, de godt kunne overtage. Det har pirret folks nysgerrighed og gjort dem opmærksomme på, at de skal gribe andres gode idéer," siger hun.

Yderligere oplysninger:

Projektleder Laila Mariann Hansen, Silkeborg Kommune, mobil 21 16 27 39, mail: [email protected]