Masser af gode praktikantspørgsmål til blindeinstitut

Det landsdækkende Instituttet for Blinde og Svagsynede i Hellerup fik besøg af to praktikanter fra SKAT og Lyngby-Taarbæk kommune som led i COI’s Innovationspraktik. Det førte til en byge af nysgerrige spørgsmål.

John Elith Sørensen

Innovationspraktikant John Elith Sørensen havde en inspirerende dag hos IBOS i Hellerup, som han stillede mængder af interesserede spørgsmål.

To praktikanter bringer nyt perspektiv ind i værtens hverdag

Til daglig arbejder udviklingskonsulent og projektleder John Elith Sørensen med skoleområdet i Lyngby-Taarbæk kommune, mens Annemette Wenzel holder styr på it-udviklingsmetoder hos SKAT.

Rent fagligt er begge derfor i dén grad på udebane hos Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS) i Hellerup, hvor de er i COI-arrangeret Innovationspraktik.

Alligevel lykkes det hurtigt de to praktikanter at bringe nyt perspektiv ind i værtens hverdag, da de træder ind med byger af undrende spørgsmål. Hvilket da også var meningen.

“Jeg tænkte, at vi netop ville invitere nogen fra et andet fagområde. Hvis det havde været andre synsfolk, havde vi nok ikke kunnet få så meget ud af det, fordi vi kender hinandens udfordringer så godt,” forklarer praktikvært Birgit Christensen fra IBOS.

Udviklingsudfordringer på tværs af kloden

I et særligt indrettet undervisningsrum fortæller ergoterapeut Gitte Haldbæk de to praktikanter om en specialudviklet, rehabiliterende behandling.

Rummet domineres af et højt stativ med et bredt, sort panel med røde, gule, grønne, blå og hvide lamper.

Læs: Dansk Magisterforening indgår partnerskab om Innovationspraktik: En unik mulighed for vores medlemmer

Panelet bruges til synskompenserende træning af patienter med en særlig type synsforstyrrelse, der skyldes en hjerneskade.

Ofte er effekten god, men teknologien har alligevel været en udfordring, forklarer Gitte Haldbæk. Blandt andet fordi firmaet bag er australsk – og der er langt til den anden side af jorden, når man skal lave offentlig-privat innovation med ny velfærdsteknologi.

Spørgsmål sætter spot på de uløste problemer

Praktikanterne spørger nysgerrigt ind til processen, og snart drejer snakken sig over på instituttets udfordringer, efter at kommunerne er begyndt at hjemtage opgaver, IBOS tidligere løste.

John Elith Sørensen vil vide, om IBOS ikke kunne slå sig op som kursusudbydere, mens Annemette Wenzel spørger ind til, hvordan innovationsprocesserne i huset drives frem: Kommer idéerne nedefra eller oppefra?

Læs: Praktikværk: Innovationspraktik gjorde mig klogere på mit eget arbejde

Tonen er ærlig og åben, som den har været hele dagen, og praktikvært Birgit Christensen, som også er med til mødet, glæder sig efterfølgende over at have fået sat fingeren på nogle af hverdagens ømme punkter.

"Man får sat spot på nogle af de ting, der er skruet lidt mærkeligt sammen – og det giver faktisk lyst til at tage fat og ændre nogle af de ting," siger hun.

Praktikværten henviser bl.a. andet til en app, der er strandet lidt uden en klar ejermand i organisationen. Dét fik praktikanterne nemlig hurtigt øje på.

Læs mere om Innovationspraktik på coi.dk/ipraktik