Prisbelønnet arbejdsplads delte ud af simple, men effektive tricks

Som led i COI’s Innovationspraktik besøgte Goran Kreso social- og beskæftigelsesfolkene i Lolland Kommune, der har fået flere priser for godt arbejdsmiljø. Med hjem fik praktikanten effektive værktøjer til bedre trivsel.

innovationspraktik

"Jeg er blevet provokeret på den gode måde," fortæller praktikanten sine lollandske værter, da to dages innovationspraktik skal rundes af."

Provokerende på den gode måde

Øverst oppe i værestedet Kirsebærhuset midt i Maribo sidder praktikant Goran Kreso sammen med praktikvært og stabschef John Frejlev og centerleder Michael Christensen fra Socialpsykiatrien i Lolland Kommune.

Fra stueetagen lyder fællessang fra nogle af brugerne, og på mødebordet står kaffen klar. Det er blevet tid til at afrunde to dages COI-innovationspraktik.

"Det er nok mig, der skal tage ordet," siger Goran Kreso. 

"Det har været provokerende på den gode måde – jeg har både set, hvordan ledelse kan foregå på en anden måde, og hvordan arbejdsdagen kan tilrettelægges anderledes," begynder han.

Simple værktøjer virker

Goran Kreso har selv valgt at søge til lige netop Lolland Kommune, og specifikt Socialpsykiatrien, fordi arbejdspladsen flere gange har fået topplaceringer i ranglister udarbejdet af organisationen Great Place To Work.

Senest er Michael Christensens butik, Center for Socialpsykiatri, kåret til Europas bedste offentlige arbejdsplads. Og gæsten er da også fuld af lovord over for de ledelsesmetoder og greb, han har set.

"Det er simple værktøjer, og det kan godt være, nogle af dem næsten er banale, men de virker," konkluderer han.

Aben går på omgang

Et af de mere kuriøse eksempler hænger ned fra en hylde i et hjørne af lokalet. Det er “aben” – en Børge Mogensen-abe, som går på rundtur mellem medarbejderne.

Når man får den af en kollega, skal man løse en konkret opgave inden for et område, hvor man kan forbedre sig, forklarer Michael Christensen.

Andre tiltag er fx såkaldte 'speedtemadage', et konstant fokus på åben og tillidsfuld kommunikation og en fast rutine, hvor medarbejdere, der har været på efteruddannelse, holder oplæg for kollegerne for at dele ud af deres nyerhvervede viden.

Og så har Goran Kreso ikke mindst bidt mærke i 'Anarkistgruppen'. Det er en gruppe medarbejdere, der mødes regelmæssigt uden noget bestemt formål – andet end at finde på noget nyt. Dén idé vil Goran Kreso gerne tage med sig hjem.

"Selvom den nok lige skal hedde noget andet," indskyder han. Jurister som Goran Kreso og kollegerne er ikke nødvendigvis så glade for anarki, forklarer han.

Idéerne skal tilpasses, ikke bare kopieres

Afslutningsvis diskuterer de tre forsamlede, i hvor høj grad idéerne fra Lolland uden videre kan flyttes med til Gorans arbejdsplads.

Michael Christensen indvender, at man altid er nødt til at skræddersy arbejdsmetoder til den kontekst, de skal bruges i. Man kan ikke bare kopiere fra andre.

"Det er rigtigt, og jeg vil lade mig inspirere, men man kan ikke bare copy-paste. Det skal tilpasses vores virkelighed," konkluderer Goran Kreso.

Han lover at melde tilbage, hvordan det går med at bringe de nye idéer med tilbage – ikke mindst den navnkyndige 'anarkistgruppe', der skal have et nyt navn.

"Og så kan det være, jeg skriver tilbage om to måneder og siger, at vi har videre udviklet jeres idé – og så er der måske noget, I kan bruge," slutter Goran Kreso.