Praktikant i Viborg: Sådan arbejder vi ikke hjemme i Næstved

Jobigen i Viborg åbnede dørene for hele fire praktikanter i årets omgang af Innovationspraktik. Praktikvært Jette Just Ibsen mener, at det skal stedet kunne rumme, når nu folk viser interesse, og Jobigen samtidig er varme fortalere for innovation.

I Viborg fik de besøg fra Næstved under dette års Innovationspraktik.

Innovationspraktikken rullede over hele Danmark i uge 37, og offentligt ansatte byttede pladser på tværs af geografi, fag og sektor. Hos Jobigen i Viborg var de så begejstrede for konceptet om vidensdeling på tværs, at de ikke kunne nøjes med en eller to praktikanter. Viborgs Jobigen tog imod hele fire stykker. 

Jobigen i Viborg er en organisation under Viborg Kommune, som tilbyder en lang række forskellige muligheder og tilbud, der har til formål at bringe ledige borgere tættere på arbejdsmarkedet eller alternativt uddannelsessystemet. Derfor tog sundhedskonsulent Lily Lund, socialrådgiver Trine Rohde og socialrådgiver Anita Banemann fra Næstved Kommune turen til Viborg for at komme i Innovationspraktik. De har alle tre fælles faglighed med stedet Jobigen. 

Egentlig er tre fra samme kommune usædvanligt mange, men der er tanker bag trekløveret. 

"Jeg var den oplagte at sende i praktik her i Jobigen, for det passer lige ind i min profil. Jeg sidder med beskæftigelse og fastholdelse af kronikere. Men hvis resultatet af praktikopholdet skal løftes, så vil det være godt at have flere med. Derfor kom Trine og Anita med fra Sygedagpenge og kontanthjælp," siger Lily Lund. 

Tre hoveder tænker bedre end et

Vi møder tre af de fire praktikanter i Jobigen, netop som de skal ind og evaluere deres innovationspraktik. De tre praktikanter er alle fra Næstved Kommune. Stemningen er høj. 

De taler om, hvad de har oplevet i praktikken i Viborg. Selv om de tre praktikanter arbejder med samme gruppe af borgere, så er der meget, der bliver gjort anderledes i Jobigen. 

"En af de ting, de gør rigtig godt, er borgerinddragelse. Eksempelvis kan borgeren godt være informeret om, hvad de skal tale med os om til et møde, men når først de sidder på kommunen, så kan de godt gå lidt i sort. Det undgår Viborg ved at forberede borgeren," siger Trine Rohde fra Næstved Syge-dagpengeafdeling.

Jobigen i Viborg tager den endnu videre med konceptet aktionslæring. Det handler om at få borgeren til at tage ansvar for egen fremdrift i Jobigen. Sagsbehandleren ved ikke nødvendigvis, hvad der er det bedste for borgeren. Derfor bliver borgeren inddraget i den konkrete proces med at løse udfordringer og finde vej til arbejdsmarkedet. 

Tiden spiller en anden rolle her

Praktikvært Jette Just Ibsen, der er teamleder for kompetence og udvikling for Jobigen i Viborg, støder til selskabet og inviterer ind i mødelokalet til evaluering på praktikken. Kaffe, drømmekage og vand sørger for, at selskabet ikke kommer til at sulte eller tørste. 

"Jeg er meget spændt på jeres evaluering, må jeg sige. Jeg har ikke været med jer under hele forløbet, så I må bare skyde løs," siger Jette. Så er der inviteret til fri udveksling her på praktikkens sidste dag. 

"Vi har lejet en kran, og så tager vi hele huset med hjem," slynger Trine Rohde grinende ud i rummet.  Begejstringen er tydelig at spore hos de tre praktikanter. 

En anden betragtning, som de tre har gjort, er, at de ansatte i Jobigen i Viborg ikke er underlagt fast afsat tid til de enkelte møder med borgerne. I stedet sættes borgerne og deres behov i centrum. Det drejer sig om at gøre det, som giver mest mening for den enkelte. På den måde fører Jobigen borgeren ud i det varige arbejde på kortest mulig tid.

"Det giver meget mere albuerum til den enkelte sagsbehandler. Det er altså fantastisk at se. Sådan arbejder vi ikke hjemme i Næstved," siger Anita Banemann.

Dagens store oplevelse var ude i skoven i Viborg, hvor der var et kursus i stresshåndtering i stenladen i Gl. Almind.

"Det var helt fantastisk at køre ud midt i skoven, og se det sceneri, hvor I afholder kurser. Hvor er der flot. Det har inspireret mig til at bruge uderummet bedre. Det har været inspirerende at opleve hvordan i arbejder med koncepter," siger Lily Lund og fortsætter:

"Jeg er meget tilfreds med min praktik, og jeg er blevet bekræftet i nogle ting og tanker, jeg selv havde med hjemmefra, og samtidig har jeg har fået nye ideer og inspiration til at gøre noget helt anderledes. Nu kan vi som enhed tage hjem og dele vores oplevelser med resten af vores afdeling."