Så er det snart juleaften for de nysgerrige

Innovationspraktikken er lige om hjørnet, og værter og praktikanter tripper for at dele erfaringer, oplevelser og blive udfordret på tværs af kommunale, regionale og statslige arbejdspladser. Uge 37 er praktikuge og de nysgerriges fest, og der er gaver til både praktikanter og værter.

nysgerrige medarbejdere

Snart er det tid for de nysgerrige medarbejdere at drage i praktik - eller modtage praktikanter.

En af de mange, der har takket ja til Innovationspraktik er digitaliseringskonsulent Freddy Fisker Sørensen fra Miljø og Teknik i Randers Kommune.

"Jeg ser frem til at blive inspireret af andre i det offentlige. Jeg tror, der er meget at hente fra hinanden på tværs af afdelinger og kommuner. Innovation går også ud på at låne fra eksisterende gode løsninger, så jeg er spændt på, hvad jeg kan hente med hjem fra Borgerservice til mit eget område," siger Freddy Fisker Sørensen om sin kommende Innovationspraktik.

Freddy skal i praktik indenfor et helt andet område end sit eget. Han er blevet matchet med Borgerservice i Aarhus kommune. Her er Freddy kommet med et helt specifikt ønske om at passe en skranke i Borgermodtagelsen, hvor sagsbehandlerne taler med borgerne og løser indkomne udfordringer og ønsker.

"Det interesserer mig hvordan borgerne bliver modtaget i en kommune. I min hverdag arbejder jeg med processer, og i Randers kan vi opleve at borgerne giver udtryk for en utilfredsstillende ventetid. Derfor håber jeg at kunne blive inspireret i Aarhus til at gøre tingene anderledes og bedre," siger Freddy Fisker Sørensen.

Undringspligt i Aarhus

I Aarhus er Lene Hartig Danielsen chef for borgerservice, udvikling og demokrati. Hun får Freddy Fisker Sørensen som praktikant i sin afdeling og har bedt ham om en helt specifik ting. Freddy har fået pålagt en undringspligt.

"Jeg forventer at innovationspraktikanterne kommer med undren og spørgelyst, og jeg forventer både mod- og medspil. Det er altid sundt at lade andre beskue en indefra, og Freddy skal bare undre sig over alt han ser her i vores afdeling i Aarhus Kommune. Man ikke skal være bange for at lukke nogle nye tanker og perspektiver ind," siger Lene Hartig Danielsen.

Det gælder for begge parter om at have antennerne ude og være opmærksomme på muligheder.

"Jeg ved ikke, hvad der bliver rusket i under Innovationspraktikken. Vi har mange, mange rigtig gode projekter og initiativer i gang i vores store kommune, og der er formentlig flere steder, vi kan blive beriget. Måske kommer vores praktikanter med den gode løsning. Det får vi at se. Vi byder innovationspraktikken velkommen," slutter Lene Hartig Danielsen.

Få dages praktik giver lang tids gevinst

Fra sidste år ved COI at Innovationspraktikken er med til at udvide netværket og skabe relationer på tværs af den offentlige sektor. Erfaringen er, at både værter og praktikanter får noget ud af oplevelsen, og det nye kuld af innovationspraktikanter og -værter er klar til at udfordre og blive udfordret.

"Vi har til de forberedende workshops mødt de mange spændte værter og praktikanter, og det lover godt for uge 37," siger projektleder for Innovationspraktik Alexander Løchte fra COI. Han fortsætter.

"Formålet med Innovationspraktikken er, at der sker noget efter praktikken, som skaber værdi på de mange arbejdspladser der deltager, enten som vært eller som får en beriget praktikant hjem igen. Og vi ved, at praktikken skaber værdi. Evalueringen fra sidste år viser, at halvdelen af deltagerne har skabt varige relationer, der er opstået nye refleksioner over egen opgaveløsning, og helt konkrete løsninger er blevet spredt."

I år deltager 118 værter og praktikanter i Innovationspraktik, og der er deltagere fra både stat, region og kommune. Praktikken gennemføres på kryds og tværs i landet i uge 37.