Velfærdens Innovationsdag gav indsigt i fremtidens velfærd

En udsolgt temasession om evaluering, en paneldebat med noget på hjerte og ny blik på velfærd i en digital fremtid. Læs om Center for Offentlig Innovations oplevelser på Velfærdens Innovationsdag 2017.

Øksnehallen Velfærdens Innovationsdag

Øksnehallen dannede rammerne for dette års Velfærdens Innovationsdag

"Forandringens vinde blæser over den offentlige sektor."

Sådan lød det fra Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, der torsdag bød velkommen til Velfærdens Innovationsdag 2017 i Øksnehallen i København.

Sophie Løhde benyttede lejligheden til at løfte sløret for én af overskrifterne i regeringens arbejdsprogram for modernisering af den offentlige sektor:

"Vi har store ambitioner. Og én af overskrifterne er, at der er brug for en mere sammenhængende offentlig sektor, hvor borgeren er i centrum. Borgeren skal ikke mærke forskel på, om det er regionerne, kommunerne eller staten, som man møder. I stedet skal den offentlige sektor ses som ét hele," sagde Sophie Løhde.

Sophie Løhde

Foto: Sophie Løhde byder velkommen

Digital fremtid er ikke et besparelsesprojekt

Årets tema var velfærd i en digital fremtid. Bent Hansen, formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Midtjylland, diskuterede sammen med Aarhus Kommunes borgmester, Jacob Bundsgaard, hvilken rolle og hvilket ansvar regioner og kommuner har i den teknologiske udvikling.

"Vi skal passe på, at vi ikke lader os fascinere blindt af, hvad teknologien kan. Vi skal ikke være first-movers, men safe-movers, for teknologien skal give mening for borgere og medarbejdere," sagde Bent Hansen.

Begge var dog enige om, at teknologi ikke skal opfattes som et besparelsesprojekt.

"Velfærdsteknologi er ikke et besparelsesprojekt, men skal kunne understøtte relationen mellem borgere og medarbejdere. Vores rolle er særligt at holde perspektiv og skabe mening, så vi kan få løst vores kerneopgave," sagde Jacob Bundgaard.

 

Evalueringskit

Foto: Deltagerne arbejder med COI's Evalueringshjælpepakke

Stor efterspørgsel på COI’s værktøjer

For COI’s vedkommende begyndte dagen også godt. Allerede få minutter over ni var COI’s temasession om evaluering af innovation udsolgt.

På sessionen præsenterede chefkonsulent Lene Krogh Jeppesen evaluerings- og innovationsfelterne set fra COI’s perspektiv og interviewede organisationskonsulent Sara Solveig Ørnsholt om, hvordan felterne ser ud, når man som praktiker i Københavns Kommunes Socialforvaltning arbejder med at evaluere innovation.

De to fortalte om, hvor vigtigt det er at komme tidligt i gang med at evaluere.

"Ofte, når jeg skal evaluere et projekt, spørger jeg, hvorfor ringede I ikke noget før?" sagde Sara Solveig Ørnsholt, mens Lene Krogh Jeppesen forklarede, at innovation og evaluering kan stilles skarpt op som to forskellige mindset:

"Innovationsprocessen er jo meget fremadskuende, mens evaluering er mere tilbageskuende og forsøger at klarlægge, hvornår og hvordan man gjorde hvad. Og så bliver det rigtig sjovt, når de to mødes," forklarede Lene Krogh Jeppesen.

Til temasessionen fik deltagerne mulighed for at prøve værktøjer fra COI's Grøntspættebog ud fra en fiktiv case baseret på en sand problemstilling. 

Lotte Rømer Grove fra Holbæk Kommune var en af de mange, der lagde vejen forbi temasessionen. Hun skal i gang med at evaluere en samskabelsesproces som en del af frikommuneforsøget og ville gerne have COI’s evalueringsværktøj lidt bedre ind under huden. 

"Jeg fik et godt blik for den synergi, som man kan få i krydsfeltet mellem evaluering og innovation. Det har givet mig et godt grundlag for at tage hjem og begynde på evalueringsarbejdet for at skabe et godt vidensgrundlag for det videre forløb," siger Lotte Rømer Grove, koordinator i Holbæk Kommune.

Lotte Rømer Grove

Foto: Lotte Rømer Grove fra Holbæk Kommune var forbi temasessionen

Paneldebat med noget på hjerte

Og mandag morgen efter Velfærdens Innovationsdag hænger flere af oplevelserne stadig ved.

Ifølge Majken Præstbro, relationschef hos COI, var paneldebatten med Vejles kommunaldirektør, Niels Ågesen, regionsdirektør i Region Hovedstaden, Hjalte Aaberg, og departementschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet, Sophus Garfiel, særlig god:

"Der var tid til at komme i dybden med det, vi alle sammen brænder for – nemlig nytænkningen af den offentlige sektor. Debatten blev samtidig styret på en god måde af Lisbeth Knudsen, der fik skabt en relevant dialog mellem paneldeltagerne, så man kunne mærke at de havde noget på hjerte," siger Majken Præstbro.

"Det var glædeligt at se, at de tre stod sammen og kæmpede for den offentlig sektor på tværs af region, kommune og stat."