Video: Kemopumpe sparer sengeplads og sætter kræftpatienter fri

Rigshospitalet har udviklet en kemopumpe, som giver patienter mulighed for at modtage kemoterapi hjemmefra i stedet for at blive indlagt. Resultatet er færre indlæggelser.

"Kemopumpen er en god idé, fordi den er med til at opretholde en hverdag og få noget kvalitet under behandlingen. De kan være hos deres familier og føler sig ikke ligeså sygliggjort, som hvis de var indlagt." 

Sådan siger Katrine Seier Fridthjof, sygeplejerske på Hæmatologisk Klinik på Rigshospitalet, der har været med til at udvikle en kemopumpe.

Hun deltog i COI’s Innovationscafé sammen med 5 andre helte, som har bidraget til bogen ”Innovationsbarometeret – højere effektivitet og kvalitet i den offentlige sektor gennem innovation”, som COI udgav i efteråret 2016. Innovationsbarometeret viser, at 41 procent af de offentlige innovationer tager nye produkter i brug. 

Hæmatologisk Klinik ved Rigshospitalet har sparet 550 sengedage fordelt på 75 patienter i løbet af knapt to år ved at give kemoterapi med en bærbar pumpe i stedet for at indlægge patienterne.

idaII8E4nzU

Flytter patienternes behandling

"Kemopumpen handler om, at vi prøver at flytte patienternes behandling af kemoterapi fra indlæggelse til hjemmet via en transportabel infusionspumpe, som patienterne får i en bæltetaske eller rygsæk, sådan at de kan få deres behandling derhjemme i stedet for at blive indlagt," fortæller sygeplejerske ved Rigshospitalet Katrine Seier Fridthjof.

I videoen kan du høre sygeplejerske Katrine Seier Fridthjof fortælle om udviklingen af projektet "Ude godt, hjemme bedst" og om, hvordan hun og kollegaerne udviklede kemopumpen. 

Kemopumpen har netop vundet 2. pladsen i en international innovationskonkurrence, som uddeles International Counsil for Nurses.

Læs mere om prisen og det videre projekt her.

Casen om kemopumpen er en del af Innovationsbarometeret - verdens første statistik om offentlig innovation.