OECD-lande viser ny innovationsmodenhed: Vil lære af hinanden på tværs af landegrænser

Innovation er det nye normale. Det slog konference i OECD fast. Nu er fokus på, hvordan OECD-landene bedst lærer på tværs af landegrænser.

Konference Observatory for Public Sector Innovation

Chefkonsulent Lene Krogh Jeppesen og relationschef Majken Præstbro deltog i konference i Paris afholdt af OECD's Observatory for Public Sector Innovation.

"Innovation i den offentlige sektor handler om at forbedre liv. Det fortjener folk, og det er stater sat i verdens for at gøre noget ved." 

Sådan sagde Carlos Moedas, europakommissær for research, videnskab og innovation, Europa Kommissionen til OECD's november-konference om innovation i den offentlige sektor.

På konferencen, hvor Center for Offentlig Innovation også deltog, var det tydeligt, at der er sket en modning i feltet af offentlig innovation. En bevægelse hvor offentlig innovation flytter sig fra fokus på ideer og kreative processer til et fokus på indflydelse og forandring.

Det var tydeligt, da OECD-landene mødtes til en større konference om offentlig innovation i Paris i sidste uge, hvor også Center for Offentlig Innovation deltog.

Fokus er flyttet

"Det var tydeligt, at fokus de seneste år er flyttet fra en introduktion af, hvad med offentlig innovation overhovedet er til et langt stærkere fokus på, hvordan man udfolder de mange forskellige måder, der hver dag arbejdes med offentlig innovation på lige fra Peru og Mexico over Barcelona til Danmark," siger Lene Krogh Jeppesen, der er chefkonsulent i Center for Offentlig Innovation.

Konferencen blev afholdt af OECD’s Observatory for Public Sector Innovation, OPSI. En innovationsenhed, som også understreger, at OECD-landene skal udnytte potentialer, finde inspiration og dele innovationer på tværs af landegrænser. 

"Temaerne på OECD-konferencen kan i den grad genkendes i Danmark, hvor modenheden i arbejdet med offentlig innovation er modnet markant de senere år. Hvor vi tidligere skulle forklare, hvad offentlig innovation var, så tales der nu om eksperimenter i det offentlige, og hvordan vi så lykkes med det tværoffentlige samarbejde, bare for at nævne et par eksempler," siger Lene Krogh Jeppesen.

Læs: 7 bud på offentlig innovationsledelse 

Nysgerrige mails fra andre lande

Udfordringen med at sprede innovationer og lære af hinandens erfaringer presser sig også på på den globale scene. Og derfor havde OECD bedt COI om at bidrage med en workshop, hvor fokus netop var på, hvordan man kan sprede offentlig innovation, kan tilpasse dem til nye kontekster og lære af innovationsarbejdet på tværs af landegrænser.

"På workshoppen virkede deltagerne til at være overraskede over, hvor meget man egentlig kan nå at lære om andres konkrete innovationer på kort tid. Der er også allerede tikket nysgerrige mails ind fra andre lande, der spørger specifikt til COI’s Innovationspraktik," fortæller Lene Krogh Jeppesen.

Læs: Nyt Innovationsbarometer: Fire ud af fem offentlige arbejdspladser er innovative

Workshoppen blev både brugt som en introduktion til, hvordan man kan arbejde med spredning af innovation og som afsæt for at sprede COI’s innovationspraktik, den norske kommune Ny Askers velfærdslab, Barcelonas designskoles open lab og cirkulære uddannelser og Mexico City Lab’s seminar om data.

COI giver input til SIGMA-lande

At arbejdet med innovation har fået mere modenhed ses også i andre dele af OECD.

Læs: Innovationspraktik på tværs af den offentlige sektor: Assens åbnede op for Digitaliseringsstyrelsen

COI er nemlig blevet inviteret til at fortælle om, hvordan der også i et velfærdssamfund som Danmark arbejdes med innovation som en vigtig og naturlig måde fortsat at udvikle og sikre en tidssvarende velfærdssamfund, der matcher borgere og virksomheders behov.

COI’s centerleder Pia Gjellerup deltager i mødet.