Ledelseskommissionens anbefalinger er godt nyt for innovationen: "Sætter fokus på en meget vigtig pointe"

Det er en helt præcis analyse, at forandring og innovation kræver ledelsesmæssig opbakning, og at ledelsen skal have tid og plads til at udfolde sig, mener centerleder i COI Pia Gjellerup.

Sophie Løhde

Politikerne skal være bevidste om, at forandring og innovation kræver ledelsesmæssig opbakning. Og innovative løsninger, håndteringen af 'nye' problemer og løsninger på tværs af kendte strukturer og organiseringer kræver i særlig grad tid og plads til, at ledelsen kan udfolde sig.

Sådan lyder nogle af de anbefalinger, som Regeringens Ledelseskommission tirsdag offentliggjorde. Og det er en "helt præcis analyse", som "mange ledere i den offentlige sektor vil nikke til", mener Pia Gjellerup, centerleder i Center for Offentlig Innovation:

Læs hele Ledelseskommissionens rapport her >

"Det er vigtigt, at Ledelseskommissionen har denne anbefaling med. Den sætter fokus på en meget vigtig pointe. Den enkelte leder vil have gavn af at udveksle erfaringer med mange andre ledere, der også udøver ledelse af innovation. Det vil styrke ledernes forberedelse af opgaven og øge mulighederne for en god gennemførelse i den konkrete situation. Derfor er det vigtigt, at ledelsen får rum til at udfolde sin opgave," siger hun.

Ingen fancy smutveje

Ledelseskommissionen blev nedsat af innovationsminister Sophie Løhde (V) i marts 2017 for at komme med konkrete anbefalinger til, hvordan man kunne forbedre ledelsen i den offentlige sektor.

Den nu offentliggjorte rapport med anbefalinger rummer i alt syv budskaber – heriblandt at borgeren skal i centrum, at politikerne skal have tillid til ledelse, at ledere skal sætte holdet og sætte retning, og at de skal udvikle sig.

Læs også: 7 bud på offentlig innovationsledelse

Og selvom nogle af anbefalingerne kan virke banale, er der god grund til at få dem trukket frem, mener centerleder i Center for Offentlig Innovation Pia Gjellerup:

"Det er vanskeligt at være imod, men nogle gange må gode råd gentages og gentages, fordi de forholder sig til noget af det allersværeste. Det lyder derfor så banalt, men der er ingen fancy smutveje," siger hun.

Politikernes rolle i fokus

Hun mener, at det er helt rigtigt af Ledelseskommissionen også at pege på den politiske ledelsesrolle:

"De folkevalgte står ofte urimeligt meget for skud, når der tales enkeltsager. Det skygger for den meget vigtigere opgave, som de har: At sætte den politiske retning og vision, og så skærme de medarbejdere, der møjsommeligt skal omsætte holdningerne til virkelighed for borgerne," siger hun.

Politikernes rolle i offentlig innovation er et af COI's to fokusområder i 2018. I oktober afvikler COI flere steder i landet åbne værksteder, hvor politikere og aktører i den offentlige sektor i fællesskab udvikler nye bud på, hvordan politikerne kan spille en større rolle i udviklingen af den offentlige sektor.

Kan nå næste niveau

Under Folkemødet den 14.-17. juni afholder COI sammen med Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK) et arrangement, der handler om, hvordan innovation i landets kommuner kan nå næste niveau.

Her er der især fokus på den politiske og administrative ledelse.

"Vi ved, at politikerne spiller en enormt vigtig rolle i offentlige innovationer – ifølge Innovationsbarometeret spiller politikerne en positiv rolle i næsten to ud af tre innovationer. Derfor har vi også sat som fokusområde at finde ud af, hvordan politikernes rolle kan styrkes yderligere. Det glæder vi os til at tage fat på blandt andet på årets Folkemøde," siger centerleder Pia Gjellerup.

Se en fuld liste over arrangementer, COI deltager i til Folketmødet >