Faxe Kommune fik tre praktikanter på besøg: "Det var helt genialt at deltage"

Faxe Kommune deltog i årets Innovationspraktik og fik praktikanter fra tre forskellige offentlige arbejdspladser på besøg. Det kom der mange gevinster ud af.

Praktikanter på besøg.

Inspiration, udfordring og nye perspektiver på hverdagen.

Det var nogle af gevinsterne, da Faxe Kommune i uge 37 var værter for tre praktikanter fra Herlev/Gentofte Hospital, Arbejdstilsynet og Copenhagen Business School (CBS).

De tre praktikanter var på besøg hos proceskonsulenterne for 'Faxe i Fællesskab', som siden 2017 har arbejdet med at skabe kulturudvikling i Faxe Kommune og ruste samtlige medarbejdere til at tænke innovation og samskabelse ind i deres hverdag.

"Vi fik rigtig meget ud af det. Det gik rigtig, rigtig godt. Praktikanterne var gode til at udfordre os og til at se med friske øjne på den måde, vi arbejder, og stille gode spørgsmål. Det har skabt nogle refleksioner og tanker, som vi tager med os videre, og som er rigtig sunde for os. Derfor har det været helt genialt at deltage i Innovationspraktikken," siger Thomas Børager, procesleder for Faxe i Fællesskab.

Meget lærerigt ophold

For fjerde år i træk afholdt COI tidligere i år Innovationspraktik – et gratis og effektivt tilbud til offentlige ledere og medarbejdere i hele den offentlige sektor om at besøge hinanden og blive klogere på, hvordan andre arbejder.

142 offentligt ansatte havde i år tilmeldt sig praktikken, der gør det lettere at lære af hinanden og dele viden på tværs. De kom fra statslige, regionale og kommunale arbejdspladser over hele landet: fra Frederikshavn i Nordjylland til Maribo på Lolland.

Læs også: 142 offentligt ansatte vil lære af hinanden og dele løsninger i Innovationspraktik

Victor Mørk Johansen, specialkonsulent i Arbejdsmiljøfagligt Center i Arbejdstilsynet, havde meget nytte af de tre dages praktikophold hos Faxe i Fællesskab:

"Jeg sidder blandt andet og arbejder på nye initiativer, der skal reducere antallet af arbejdsulykker – og derfor interesserer jeg mig meget for innovation. Det var et meget lærerigt ophold hos Faxe Kommune. Det var min første gang i Innovationspraktik, og jeg fik rigtig mange input og vinkler, som jeg kunne tage med mig hjem," siger han.

Meningsfuldt og alsidigt

Victor Mørk Johansen understreger blandt andet, at det var positivt, at der var god tid i programmet til refleksion og overvejelser, og at de var tre praktikanter om at forholde sig til, hvad Faxe i Fællesskab viste dem:

"Thomas havde som praktikvært gjort rigtig meget for at forberede sig og lave et godt program. Det vekslede meget mellem det overordnede og det jordnære, og vi fik både indsigt i nogle af tankerne bag Faxe i Fællesskab og var med ude at se, hvordan innovation bliver introduceret i praksis. Det gav et godt indblik i spændvidden i, hvordan man får kørt de overordnede tiltag ud. For det er jo ofte udfordringen: At få det implementeret rigtigt, så det giver mening derude," siger innovationspraktikanten.

Thomas Børager forklarer, at han som praktikvært netop gik op i at lave et program, som var så meningsfuldt som muligt:

"Derfor tog vi også på forhånd ud og besøgte praktikanterne på deres arbejdspladser for at se deres dagligdag og høre om den virkelighed, de sidder i. Og om de havde nogle særlige ønsker, vi skulle tage med. Vi tog også ind til jeres workshop og finpudsede programmet yderligere, så vi endte med et færdigt program, som var ret alsidigt. Og det klappede sådan set hele vejen igennem," siger han.

Opbakning hele vejen rundt

Som deltager i COI's Innovationspraktik bestemmer man selv, om man vil være vært for 1-3 praktikanter fra andre offentlige arbejdspladser, eller om man selv vil rejse ud. COI sørger som udgangspunkt for at finde det rette match.

Innovationspraktikken forløber altid i uge 37, og selve praktikopholdet varer i 2-5 dage.

Thomas Børager forklarer, at der fra begyndelsen var stor opbakning fra hele organisationen til at deltage i Innovationspraktikken:

"Blandt andet fik vi den første dag en af direktørerne til at komme ind og holde oplæg, og praktikanterne fik lov til at komme med helt ud i det yderste led af organisationen for at se, hvordan folk på gulvet arbejder med det. På den måde kom vi ind i praksis højt som lavt, strategisk som operationelt. Og vi fik snakket om alle tanker, teori, metoder, erfaringer, samarbejdspartnere og så videre. Tanken var at få så meget i puljen som overhovedet muligt i de dage, vi havde sammen," siger han.

Så bredt felt som muligt

Praktikanterne fik også lov til selv at tage deres egne udfordringer med ind i rummet og prøve dem af. Det skete ved, at de på tredjedagen lavede konkrete innovations- og samskabelsesøvelser ud fra dem.

For Thomas Børager handlede det om at få så bredt et felt af praktikanter som muligt:

"Når nu muligheden var for, at der kunne være flere på, tænkte jeg: Lad os få så mange ind som muligt. Og gerne så forskellige som muligt. For det er også det, vi prøver at fremelske i vores organisation. Vi oplever ofte, at mange tænker, at innovation kræver, at man er kreativ, en Georg Gearløs eller Ole Opfinder eller sådan noget. Og det er rigtig vigtigt for os at vise, at alle kan bidrage til innovation. Det var sådan set præcis det, vi fik ud af det ved at få tre så forskellige profiler," siger han.

Victor Mørk Johansen forklarer, at lige netop det var med til at løfte oplevelsen:

Netværk og nye perspektiver

"Det gjorde, at vi kunne få mange vinkler på den samme ting. Og det har gjort, at der er kommet noget netværk ud af det, som vi alle kan drage nytte af – også efter praktikken. Der kommer nogle perspektiver på, man ellers ikke ville have haft, og en læring og nogle refleksioner, man kan bruge lang tid fremover," siger innovationspraktikanten.

Han overvejer at deltage igen i næste års Innovationspraktik. Det samme gør Thomas Børager:

"Det tror jeg helt sikkert, vi kommer til. Det vil være et åbent spørgsmål, om det skal være som praktikvært eller som praktikant – for jeg tænker, at man får rigtig meget ud af det begge veje rundt. Det her kom jo ikke til kun at handle om os. Vi lærte jo også praktikanterne godt at kende, deres dagligdag og deres opmærksomhedspunkter. Praktikken giver et format til at stille spørgsmål ind til hinanden og bruge hinanden på kryds og tværs. Det er helt sikkert noget, man skal benytte sig af," siger praktikværten.