Set indefra: "Jeg er stolt over, at vi fem nordiske lande kan sætte et aftryk internationalt"

Chefkonsulent Lene Krogh Jeppesen fortæller om sidste uges OECD-konference i Paris, som bød på en verdenspremiere, da alle fem nordiske lande for første gang kunne præsentere et Innovationsbarometer. Læs hendes refleksioner her.

Alle nordiske lande præsenterer et Innovationsbarometer

Foto: Det var første gang, at alle nordiske lande kunne præsentere et Innovationsbarometer. Det skete til en workshop under årets OECD-konference i Paris.

Jeg har efterhånden arbejdet i feltet offentlig innovation i længere tid, end jeg helt er villig til at indrømme. Og evaluering og måling af innovation er sjældent en publikumsmagnet. Innovatørers energi og entusiasme trives rigtig godt med brugen af kreative metoder og processer, inddragelse af borgere, eksperter, virksomheder og brugere og tilfredsstillelsen ved at se nye løsninger udfolde sig og give værdi.

Derfor er min glæde stor, da jeg kigger rundt i et mellemstort mødelokale i en fransk regeringsbygning. Det er fyldt til bristepunktet med konferencedeltagere, der har valgt at bruge en time på at høre om vores erfaringer med at udarbejde Innovationsbarometre i de nordiske lande.

Læs også: Nu findes der Innovationsbarometer-tal i hele Norden

På forreste række sidder mine nordiske kolleger storsmilende med hver deres nordiske flag i hånden klar til en ikke helt nem opgave: på cirka 9 minutter at fortælle og besvare spørgsmål om deres Innovationsbarometer.

Fem lande, der samarbejder?!

Jeg laver en kort introduktion til vores nordiske samarbejde og afslører hovedresultater fra alle de fem nordiske lande – en verdenspremiere, hvad angår Island, Finland og for de statslige arbejdspladser i Norge.

"Fem lande, der samarbejde om at måle innovation??!!!" hører jeg senere var den overraskede reaktion fra en deltager bagerst i lokalet.

Foto: Tuula Jäppinen fra finske Kommunförbundet fortæller interesserede deltagere om arbejdet med det finske Innovationsbarometer.

Foto: Tuula Jäppinen fra finske Kommunförbundet fortæller interesserede deltagere om arbejdet med det finske Innovationsbarometer.

Susanna (fra SKL i Sverige), Tuula (fra Kommunförbundet i Finland), Une (fra KS i Norge), Iris (fra Finansministeriet i Island) og min hjemlige kollega Ole fordeler sig ud i rummet – og Tuula endda helt ude på gangen. Og så begynder fortællingerne: Hvordan har vi lavet vores Innovationsbarometer, hvad var svært, hvordan har vi brugt det, og hvilket råd vil vi give videre?

Der er knap ti minutter til den fortælling og til at svare på gruppens spørgsmål, så bevæger grupperne sig videre. Deltagerne får på en time konkrete praksiserfaringer fra fem lande.

Kan vi få spørgsmålene på engelsk?

Jeg går rundt i lokalet, holder øje med tiden og lytter til fortællingerne og spørgsmålene. Energien i rummet er høj. Deltagerne spørger interesseret og detaljeret ind til barometerarbejdet og -samarbejdet.

"Hvor meget tilpassede I fra det danske spørgeskema? Hvordan har I konkret samarbejdet – har I mødtes? Hvordan fandt I de arbejdspladser I skulle have svar fra? Hvem bruger ellers jeres tal og viden? Hvornår går I globalt?"

Foto: Interessen var stor og der blev noteret flittigt, da de fem nordiske lande holdt workshop om Innovationsbarometrene.

Foto: Interessen var stor og der blev noteret flittigt, da de fem nordiske lande holdt workshop om Innovationsbarometrene.

Under en solid klapsalve samler jeg Susanna, Tuula, Une, Iris og Ole i et panel forrest i rummet. Deltagerne stiller de sidste afklarende og nysgerrige spørgsmål – også ind i netværkstiden, som er lagt ind lige efter workshoppen.

Et gennemgående spørgsmål i rummet – og i min indbakke bagefter: "Kan vi få spørgeskemaerne på engelsk? Vi er klar til at se, hvordan de kan bruges hos os."

Sætter internationalt aftryk

Jeg er tilfreds, glad og stolt, og jeg vil leve højt på energien i det rum længe endnu.

Mere specifikt er mine refleksioner disse:

  • Jeg er stolt over, at vi fem små nordiske lande kan sætte et aftryk internationalt på et område, der fagligt ikke er nemt. I december 2017 holdt vi en nordisk innovationscamp i København med det formål at styrke det nordiske samarbejde om offentlig innovation. Grundideen er, at vi med ganske lille styrket indsats vil kunne få markant større udbytte af samarbejdet. Og 11 måneder senere står vi på OECD's innovationskonference i Paris og fortæller om konkrete resultater af det styrkede samarbejde. Læs også: "En nordisk hub kan gøre os endnu stærkere sammen, end vi er hver for sig"
  • Jeg er glad, fordi jeg kan se, hvor glade mine nordiske kolleger er for at stå og fortælle om resultaterne af deres hårde arbejde med at lave deres Innovationsbarometer. Og fordi jeg kan se og høre, hvor meget deltagerne får ud af workshoppen. Som en deltager sagde dagen efter: "It was good because I learned a lot – five countries – in a short time. And I got to ask about what was difficult."
Foto: Lene Krogh Jeppesen er stolt over, at vi fem små nordiske lande kan sætte et aftryk internationalt på et område, der fagligt ikke er nemt. Her med analysechef Ole Bech Lykkebo, daglig leder af CFIA i Aarhus Anne Vest Hansen, chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune Julie Becher og relationschef i COI Majken Præstbro.

Foto: Lene Krogh Jeppesen er stolt over, at vi fem små nordiske lande kan sætte et aftryk internationalt på et område, der fagligt ikke er nemt. Her med analysechef Ole Bech Lykkebo, daglig leder af CFIA i Aarhus Anne Vest Hansen, chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune Julie Becher og relationschef i COI Majken Præstbro.

  • Jeg er tilfreds, fordi vi hurtigere end jeg selv havde opfattet har skabt interessante resultater. "Hvor er I kommet langt på halvandet år," sagde en estisk innovatør til mig. Jeg blev først lidt forvirret. Men så går det op for mig, at hun for halvandet år siden hørte mig fortælle om det danske Innovationsbarometer. Og siden da har vi i Danmark fået resultater fra vores anden dataindsamling og udgivet en bog og flere delpublikationer herom. Og ingen af de andre nordiske lande var på det tidspunkt i gang med at lave Innovationsbarometer.

Læs også: Den offentlige sektor er innovativ og skaber værdi – også i Sverige!

Og hvad så nu? Jeg glæder mig til, at vi selv og på tværs af Norden får taget de næste skridt. Det kan være at udforske nogle af lighederne og forskellene yderligere og målrettet lære af hinanden. Det kan være sammen at udforske de næste 'modningsskridt'. Som en deltager har skrevet til mig: "Hvad er de næste skridt, når I er så langt? Er det skalering, højere ambitioner, bedre forankring eller hvad? Og hvilken rolle spiller I nationale aktører i det arbejde?"

Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at der fortsat er masser af potentiale i nordisk samspil om de næste skridt også.