Kickoff-møde i København var en stor succes

Aktører fra 11 forskellige lande deltog i et kickoff-møde for co-creation af en Copenhagen Manual.

Internationale aktører til kickoff-møde

Foto: Aktører fra blandt andet Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Wales og Portugal var samlet til kickoff-mødet den 28. november.

"Hvis nogen havde fortalt mig fire år siden, at så mange ville være samlet her i dag – så ville jeg ikke have troet dem."

Sådan lød fra Pia Gjellerup, centerleder i COI, da hun bød velkommen til kickoff-mødet til co-creation af en Copenhagen Manual – en brugerorienteret guide og ny international standard for måling og udvikling af innovation i den offentlige sektor. 

I alt 18 lande har indtil videre meldt sig klar til at co-create Copenhagen Manual. Aktører fra 11 af landene var samlet, da kickoff-mødet blev afholdt i København den 28. november.

Stigende efterspørgsel

Innovationsbarometeret var verdens første statistik over offentlig innovation, da COI sammen med Danmarks Statistik for lidt over fire år siden første gang udgav den.

Siden har alle nordiske lande kopieret Innovationsbarometeret, og det er en stigende efterspørgsel efter de nordiske erfaringer, der danner baggrund for arbejdet med Copenhagen Manual.

Til mødet lagde de fem nordiske lande ud med at fortælle om netop deres erfaringer med at gennemføre et Innovationsbarometer – og hvad de i praksis har brugt det til.

Dræber myter og gør stolt

"Vi har blandt andet brugt Innovationsbarometeret til at identificere vores egne aktiviteter som organisation – hvad skal vi gøre for at hjælpe med at opbygge innovationskapacitet i den offentlige sektor? Vi har også brugt barometeret til at dræbe myter og gøre den offentlige sektor stolt," sagde Une Tangen, seniorrådgiver i den norske kommuneorganisation KS, der som de første kopierede det danske Innovationsbarometer.

Klas Danerlöv, koordinator for innovationsspørgsmål i SKR – Sveriges Kommuner og Regioner – fulgte op:

"Innovationsbarometeret hjælper os med at gå fra anekdotisk bevisførelse til statistiske fakta. Det har stor betydning på et nationalt niveau. På et lokalt niveau kan jeg se, at vores medlemmer bruger barometerets data og statistik i deres argumenter i forhold til at lave strategier eller finde ud af, hvordan de skal arbejde med offentlig innovation," sagde han.

Wales, Portugal og Canada

Han understregede også vigtigheden af, at Innovationsbarometeret bygger på svar fra alle typer offentlige arbejdspladser – plejehjem, børnehaver, politistationer – og ikke kun centrale enheder.

Til kickoff-mødet i København var der mulighed for at dele erfaringer med og forskellige interesser i at lave et Innovationsbarometer.

Foto: Til kickoff-mødet i København var der blandt andet mulighed for at diskutere, hvordan resultaterne af et Innovationsbarometer bedst bliver kommunikeret ud. Her faciliteret af chefkonsulent Lene Krogh Jeppesen.

Foto: Til kickoff-mødet i København var der blandt andet mulighed for at diskutere, hvordan resultaterne af et Innovationsbarometer bedst bliver kommunikeret ud. Her faciliteret af chefkonsulent Lene Krogh Jeppesen.

Blandt andre Y-lab og Nesta i Wales er interesserede i at lave deres eget Innovationsbarometer, og DACH-landene (en tysk samlebetegnelse for Tyskland, Østrig og Schweiz) har allerede lavet en test af det, de kalder et 'Innovationskompass'. De øvrige deltagere tæller blandt andre LabX i Portugal og Global Affairs Canada, ligesom både OECD og EU-kommissionen har meldt sig ind i co-creation-processen.

Enormt nyttigt og givtigt

Planen er, at input fra workshops og debatter på dagen skal bruges i det videre arbejde med at co-create en Copenhagen Manual.

Analysechef i COI Ole Bech Lykkebo er meget tilfreds med både fremmødet og dagen:

"Det var en utrolig livlig og engageret flok mennesker, som var imponerende engagerede i nogle meget tekniske detaljer samtidig med, at de havde nogle store nationale perspektiver. Der var en kæmpe spændvidde i det, de mennesker kom med, og det tror jeg bliver særdeles nyttigt og givtigt for manualen. Der var også enormt mange gode ideer til, hvordan manualen kan se ud og kommunikeres på en god måde. Jeg kunne ikke have forestillet mig en bedre start på arbejdet," siger han.

Positiv betydning for flere

Ole Bech Lykkebo mener, at interessen for kickoff-mødet tegner gode perspektiver for det videre arbejde med Copenhagen Manual:

"Perspektiverne er, at der kan komme endnu flere lande med, og at dette arbejde kan få en positiv betydning for endnu flere. Antallet af lande er nu oppe på 18, og det er sket mere eller mindre på 3-4 uger. Jeg tror, det her virkelig kommer til at lette. Det bliver rigtig godt," siger han.

Copenhagen Manual er en del af projektet 'New Nordic Solutions', som COI modtager støtte fra Nordisk Ministerråd til at gennemføre.

Læs også: COI får støtte af Nordisk Ministerråd

"Der var enormt mange gode ideer til, hvordan manualen kan se ud og kommunikeres på en god måde. Jeg kunne ikke have forestillet mig en bedre start på arbejdet."

Ole Bech Lykkebo, analysechef i COI