Video: Innovationsaktører fra hele Norden var samlet til camp i København

Anden udgave af Nordic Innovation Camp løb tirsdag af stablen i København. Her mødtes nationale innovationsaktører fra alle fem nordiske lande for at udveksle erfaringer.

BSxRpZ6The8

"Vi samarbejder ikke på tværs, fordi vi skal, men fordi vi har lyst. Ved at dele vores viden og erfaringer kan vi alle levere bedre på vores nationale missioner og opgaver."

Sådan lød det fra chefkonsulent i COI Lene Krogh Jeppesen, da hun tirsdag bød velkommen til Nordic Innovation Camp i København.

For anden gang var COI vært for innovationscampen, hvor i alt 36 nationale innovationsaktører fra alle fem nordiske lande var mødt op. Heriblandt fra KS, Difi og KMD i Norge, Vinnova og SKL i Sverige, Finansministeriet og Samband i Island, FinansministerietStatsministeriet og Kommunförbundet i Finland og fra Danske Regioner, Digitaliseringsstyrelsen og COI.

Lene Krogh Jeppesen præsenterer

Foto: Nationale innovationsaktører fra alle fem nordiske lande var mødt op for at udveksle viden og erfaringer på tværs – blandt andet om nationale strategier.

Mange ting, vi kan tage med

Til innovationscampen blev der blandt andet talt om nationale strategier, om digitale teknologier, om komplekse samfundsudfordringer og brugen af FN's Verdensmål og om de nye Innovationsbarometre, som alle fem nordiske lande nu har udgivet.

Alt sammen i mindre camps, hvor der var tid for deltagerne til at gå i dybden med de enkelte emner.

Det glæder centerleder i COI Pia Gjellerup, at der er skabt så frugtbart et samarbejde blandt de nordiske lande, og at det endnu engang lykkedes at samle så mange:

"Vi oplever i mødet mellem dem, der er meget aktive med arbejdet med innovation på nationalt niveau, at vi virkelig har nogle ensartede udfordringer – og så har vi til fælles et udvalg af svar på dem. Vi målretter kræfterne på lidt forskellige felter, så vi får resultater, vi kan give videre til hinanden – og så vi ikke alle skal begynde forfra. Det er meget, meget spændende. Vi kommer tæt på hinandens opgaveløsninger, og jeg synes, vi har mange ting i COI, vi kan give, og mange andre at tage med og bruge fra Norge, Sverige, Finland og fra Island," siger hun.

Skal gå skridtet videre

Første udgave af Nordic Innovation Camp blev holdt i december 2017, og her blev der samtidig dannet en nordisk innovationshub – Nordic Public Sector Innovation Hub – der skal styrke samarbejdet og videnudvekslingen på tværs af de nordiske lande.

Læs også: "En nordisk hub kan gøre os endnu stærkere sammen, end vi er hver for sig"

Til denne innovationscamp var målet at gå skridtet videre og behandle en række specifikke udfordringer, som de enkelte lande er optaget af. Programmet var co-created af deltagere på tværs af landene og kom også til at handle om blandt andet finansiering af offentlig innovation, om innovationsledelse og om strategiske rammer, der kan styrke spredning af offentlig innovation.

Tech camp

Foto: Der blev talt om nye digitale teknologier og andre emner, der optager de enkelte lande, da Nordic Innovation Camp 2019 blev afholdt i København.

Deltagere fra hvert land begyndte dagen med at fortælle om den nuværende status på de nationale strategier for offentlig innovation, som alle nordiske lande enten har eller er ved at indføre.

Har rigtig meget til fælles

Jakob Hellman, senior public policy manager i den svenske statslige innovationsmyndighed Vinnova, mener, at det giver mening at mødes og samarbejde på tværs:

"Vi er alle for små lande til ikke at samarbejde, og vi har rigtig meget til fælles, når det kommer til de her problemstillinger. Vi arbejder med lignende typer strukturspørgsmål og strukturer, når det handler om finansiering, regulering og så videre. Der er rigtig meget, vi kan lære af hinanden, og vi ikke behøver at opfinde den dybe tallerken hver gang. Vi kan stjæle med stolthed i stedet," siger han.

Niels Jakobsen forklarer

Foto: Sidst på dagen blev der samlet op på de fortællinger om nationale strategier for offentlig innovation, de enkelte landes deltagere begyndte dagen med.

Fredrik Danker Monsen, rådgiver i den norske styrelse for forvaltning og IKT (Difi), er enig:

"Det er meget vigtigt, både for at lære af de andre og være med til at bidrage til deres innovationsarbejde. Men også for helt konkret i de enkelte projekter, vi arbejder med – for eksempel Innovationsbarometeret  at se hvilke resultater, de andre har fået, og hvordan de andre lande har arbejdet med deres Innovationsbarometre," siger han.

Naturligt, frugtbart samarbejde

Ira Alanko, projektleder for Experimental Finland Team i Finlands Statsministerium, er glad for, at der er mulighed for at mødes i en fælles innovationscamp:

"Den nordiske innovationscamp er fantastisk, fordi den giver os mulighed for at udveksle idéer, finde 'soulmates' indenfor specifikke arbejdsområder og idéer og blive inspireret – og have det sjovt imens," siger hun.

Centerleder i COI Pia Gjellerup mener, at det er helt naturligt at lære af og samarbejde med hinanden på tværs af Norden:

"Det er jo helt ligesom, at vi i den ene kommune gerne skulle lære af den anden og på tværs af sektorerne: Staten henter god viden i regionerne, regionerne i samarbejde med kommunerne og med det private erhvervsliv. Der er det også enkelt at få hentet gode idéer ind og kopiere fra de andre nordiske lande, fordi vores samfund ligner hinanden så meget," siger hun og fortsætter:

"Så vi kan meget lettere og hurtigere komme til at aflure de rigtig gode resultater fra nogle andre – og så lige lave dem om til vores sammenhæng. Det er et naturligt, og det er et naturligt, frugtbart samarbejde, vi har fået skabt blandt de nordiske lande."

SE HVAD DER OPTAGER DELTAGERNE FRA DE NORDISKE LANDE I VIDEOEN ØVERST.

Flere billeder fra Nordic Innovation Camp 2019 herunder:

Nordic Innovation Camp 2019 Nordic Innovation Camp 2019