COI var med til at kåre Årets Innovative Kommune i Sverige

Borås Kommune løb med prisen som Årets Innovative Kommune 2019, der blev uddelt den 7. marts. COI var med til at udvælge vinderen, der vandt for en skalerbar indsats, som hjælper borgere ud af passiv forsørgelse.

Årets Innovative Kommune 2019

Foto: Borås Kommune vandt Årets Innovative Kommune 2019 for et innovativt og langsigtet arbejde med at bringe borgere på passiv forsørgelse i beskæftigelse.

COI sad med i juryen, da Årets Innovative Kommune 2019 i Sverige skulle udvælges.

Det var analysechef Ole Bech Lykkebo, der var med til at udvælge vinderen, der blev offentliggjort til 'Future & Welfare'-konferencen, der blev afholdt i Malmö den 7.-8. marts.

Med i juryen sad også Klas Danerlöv, koordinator for innovationsspørgsmål i SKL (Sveriges Kommuner og Landsting), Jenny Carenco, ekspert i sociale investeringer, og Ingrid Haraldsson fra den svenske virksomhed Piku, der udbyder kompetenceudvikling til den offentlige sektor.

Klare effekter og resultater

Det var Piku, der stod for at arrangere konferencen og uddele prisen. Vinder af Årets Innovative Kommune 2019 blev Borås Kommune, der vandt for sit innovative og langsigtede arbejde med at bringe borgere på passiv forsørgelse i beskæftigelse.

Ved at styrke evner frem for at lede efter fejl og mangler, har kommunen skabt stor menneskelig værdi og samtidig påvist klare effekter og målbare resultater, fremgår det af juryens begrundelse:

"Det er de lykkes så godt med, at deres udgifter er halveret. Samtidig er der ikke nogen af dem, de har haft gennem programmet, der er faldet tilbage i passiv forsørgelse. Og nu er det kun to procent af børnene i kommunen, der bor i en familie, der udelukkende lever af overførselsindkomst," forklarer analysechef Ole Bech Lykkebo.

Vi kan genbruge inspirationen

Han forklarer, at juryen i bedømmelsen blandt andet lagde vægt på, at innovationen har skabt værdi og har spredningspotentiale.

"Borås Kommune blev valgt, fordi de har skabt en tydelig og veldokumenteret effekt til gavn for borgerne. Samtidig er der et klart spredningspotentiale – den samme systematik kan andre kommuner indføre, uanset om de er store eller små. Det hele er meget velbeskrevet, og det blev de anerkendt for," siger Ole Bech Lykkebo.

Årets Innovative Kommune i Sverige

Foto: I alt 14 svenske kommuner var indstillet til Årets Innovative Kommune 2019. Ni blev udvalgt som nominerede, hvorefter juryen udvalgte Borås Kommune som vinder.

Han forklarer, at vi også i Danmark kan genbruge inspirationen fra Sverige:

"For danske læsere vil Borås Kommune måske ringe en klokke, for Borås-modellen var det, man i Herning Kommune kaldte Sverigesmodellen, og som resten af Danmark kaldte Herning-modellen: 'Indsatstrappen', hvor man hele tiden forsøger at bevæge udsatte børn og unge, der ellers kan ende med at blive tvangsfjernet og komme på døgninstitution, tilbage på et lavere indsatstrin, som er tættere på en almindelig barndom i familien," siger Ole Bech Lykkebo.

Læs også: Herning viser vejen til en bedre børn- og ungeindsats

Sociale investeringer og selvkørende busser

"Så spørgsmålet er, om Borås Kommune igen kan blive en inspiration og et forbillede. Vi kan i hvert fald godt genbruge inspirationen fra Sverige," fortsætter han.

I alt 14 svenske kommuner var indstillet til Årets Innovative Kommune 2019. Ni blev udvalgt som nominerede.

Blandt projekterne var blandt andet en kommune, der arbejder med sociale investeringer for at sikre, at børn anbragt uden for hjemmet ikke skal omplaceres, og en kommune, der som den første har selvkørende busser i linjedrift.

Læs mere om konferencen og prisen her >