Norge offentliggør nyt Innovationsbarometer: "Ligheden er stadig slående"

Norske KS har netop offentliggjort et nyt Innovationsbarometer. Det viser blandt andet, at nordmændene stadig er mestre i at kopiere andres innovationer. "Vi kan lære enormt meget," mener COI's analysechef.

KS' Innovationsbarometer

Billede: Det er anden gang, at den norske kommuneorganisation KS offentliggør et Innovationsbarometer. Første gang var i 2018.

"Det er et virkelig flot og imponerende arbejde, norske KS har lavet. Vi kan lære helt enormt meget."

Sådan lyder det fra Ole Bech Lykkebo, analysechef i COI, efter at den norske kommuneorganisation KS fredag offentliggjorde et helt nyt Innovationsbarometer – en statistik over innovation i den offentlige sektor.

Heri kan man blandt andet læse, at tre ud af fire norske kommuner har indført mindst én innovation i de seneste to år.

Gode til at genbruge og samarbejde

Man kan også læse, at nordmændene er gode til at genbruge hinandens innovationer, til at samarbejde med mange aktører og til at bringe deres egne ansattes idéer i spil.

Se det norske Innovationsbarometer her (eksternt link) >

Det er anden gang, norske KS gennemfører et Innovationsbarometer. Det første blev offentliggjort i 2018, da Norge blev det første land til at kopiere det danske Innovationsbarometer, verdens første statistik over offentlig innovation. Siden har alle nordiske lande gennemført Innovationsbarometre.

Bjørn Arild Gram, formand for KS, er stolt over det høje innovationstryk i kommunesektoren:

Ligheden er stadig slående

"Som formand er jeg stolt og glad for at se, hvor meget godt arbejde der foregår i kommunerne. I øjeblikket er innovationsarbejde under ufrivilligt pres og krævende arbejdsvilkår. Det er meget imponerende. Denne undersøgelse viser, at den kommunale sektor konstant leder efter nye måder at løse udfordringer, uanset krisen," siger Bjørn Arild Gram med henvisning til den igangværende coronakrise.

Analysechef i COI Ole Bech Lykkebo hæfter sig ved, at ligheden mellem de danske og norske kommuner stadig er slående:

"Innovationsaktiviteten i norske kommuner er tårnhøj – i hele landet og i alle sektorer. Helt som de danske. Men der er også forskelle: Nordmændene er stadig nordiske mestre i kopiering. 33 procent af alle innovationer er kopier af andres løsninger. I Danmark er det kun det halve. Vi bør spørge os selv hvorfor.  Er det fordi, der altid er behov for tilpasning – eller fordi vi altid har lyst og tid til at sætte vores eget præg på alt nyt?" spørger han.

statistik fra det norske Innovationsbarometer

Billede: KS' Innovationsbarometer viser bl.a., at næsten 90 pct. af de norske kommunale innovationer griber direkte ind i kerneopgaven.

Har meget at lære af Norge

Analysechefen understreger, at COI har meget at lære af nordmændene i denne tid.

Blandt andet har KS spurgt ind til de innovationsforsøg, der ender uden resultat.

Her viser tallene, at hver fjerde norske kommunale arbejdsplads har oplevet, at et innovationsforsøg endte uden resultat.

Oftest af interne grunde: Knas med det interne samarbejde, den ledelsesmæssige opbakning, planlægning eller økonomi.

"Her er er nordmændene klogere end os – lidt endnu. For i den tredje udgave af det danske Innovationsbarometer, der udkommer i 4. kvartal, har vi, inspireret af Norge, også spurgt mere ind til de innovationsforsøg, der ender uden resultat. Det kan vi nemlig også lære meget af," siger Ole Bech Lykkebo.

Nyt dansk Innovationsbarometer

COI er lige nu i gang med at behandle data til tredje udgave af det danske Innovationsbarometer. Dataindsamlingen blev gennemført i begyndelsen af 2020, og resultaterne vil – som de tidligere udgaver – ligge på Innovationsbarometerets hjemmeside.

Besøg COI's Innovationsbarometer >

Samtidig fortsættes arbejdet på Copenhagen Manual – en brugerorienteret guide og ny international standard for måling og udvikling af innovation i den offentlige sektor baseret på det danske Innovationsbarometer.

Den bliver skabt i samarbejde med norske KS og otte andre organisationer i de fire lande, der allerede har kopieret det danske Innovationsbarometer (Norge, Sverige, Finland og Island) samt organisationer fra 15 andre lande. Følg processen på Copenhagens Manuals hjemmeside: https://innovationbarometer.org.