Pia Gjellerup: Et langt, sejt træk fører til resultater – i praksis!

"Der rækkes efter endog meget høje ambitioner. Og det nytter," skriver centerleder Pia Gjellerup i en ny bog om strategisk innovation i sundhedsvæsenet, som Odense Universitetshospital (OUH) har udgivet.

Pia Gjellerup er centerleder i COI

Pia Gjellerup er centerleder i COI.

"Innovation og udvikling sker kun ved en målrettet indsats og dedikerede ildsjæle. Innovation er at skabe rammer for og formgive fremtiden."

Sådan indleder lægelig direktør på Odense Universitetshospital (OUH) – og medlem af COI's styregruppe – Peder Jest den nye bog om strategisk innovation i sundhedsvæsenet, som OUH med tilfældig passende timing udgiver midt i corona-krisen.

Download den nye bog her (eksternt link) >

I bogen deler 15 eksperter og praktikere råd, erfaringer og viden om arbejdet med strategisk innovation. Heriblandt centerleder i COI Pia Gjellerup, som skriver om arbejdet med at styrke og kvalificere innovationsarbejdet i sundhedsvæsenet og kalder det for "et langt, sejt træk":

Rummer helt afgørende energier

"Sundhedsvæsenet rummer helt afgørende energier i innovation: ny teknologi, mange højtuddannede medarbejdere, samarbejde med vidensinstitutioner og økonomisk pres. Derfor kan man tillade sig at forvente, at regionale arbejdspladser ligger højt på vigtige målepunkter for innovationsarbejdet. De seneste analyser af innovationsaktiviteten i den offentlige sektor viser, at det også er realiteten – der rækkes efter endog meget høje ambitioner. Og det nytter," skriver Pia Gjellerup.

OUH links

Odense Universitetshospital har udgivet bogen 'OUH Links – strategisk innovation i sundhedsvæsenet'.

Hun peger blandt andet på tal i COI's Innovationsbarometer, der viser, at regionale arbejdspladser ligger i front på nogle felter af innovationsarbejdet: For eksempel er der en stærk repræsentation af både højere kvalitet og øget effektivitet, når der måles på værdiskabelse.

De regionale arbejdspladser ligger desuden i front med innovationssamarbejder ud af egen sektor. Og borgerne spiller ofte en rolle i regionale innovationer. Tre felter, der har en stor betydning for den måde, vi ser på sundhedsvæsenets udvikling – den helt centrale opgave i regionerne:

Støbt et solidt fundament

"Ambitionerne er ved at blive realiseret. Målingerne viser os, at innovationsarbejdet i sundhedsvæsenet allerede har støbt et solidt fundament under en af de helt store udfordringer, som samfundet står over for – et bedre og længere liv for alle," skriver hun.

Bogen 'OUH links – en bog om strategisk innovation i sundhedsvæsenet' rummer perspektiver på forskning og innovation, skarpe fortællinger om centrale og decentrale innovationsenheders væsentlige rolle, nationale perspektiver på udviklingen af offentlig innovation i sundhedsvæsenet (og de resultater, det har skabt) og på erhvervssamarbejder – og bud på, hvad det kræves at få succes med det.

Der er også konkrete cases og eksempler, der kan inspirere til at andre arbejder brugerinvolverende, strategisk og systematisk med innovation i sundhedsvæsenet – og som måske kan inspirere til genbrug af de konkrete innovationer andre steder i landet.

"Ambitionerne er ved at blive realiseret. Målingerne viser os, at innovationsarbejdet i sundhedsvæsenet allerede har støbt et solidt fundament under en af de helt store udfordringer, som samfundet står over for – et bedre og længere liv for alle."

Pia Gjellerup, centerleder i COI

Politisk opbakning og opfordring

Samtidig er der politisk opbakning og opfordring fra formand for Danske Regionger og regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose til at bruge den samfundsmæssigt brændende platform under sundhedsvæsenet som en affyringsrampe for innovationsraketten:

"Det er min overbevisning, at der findes meget få steder, der er så omstillingsparate, har så udbredt en innovationskultur, kender de udfordringer, vi står overfor, så indgående, har modet og vedholdenheden til at løse dem og ikke mindst; har så stort et ønske om at gøre det bedste for borgere og patienter – som vores sundhedsvæsen," skriver Stephanie Lose i bogen.

Citatet stammer fra et kapitel i bogen, der som helhed er færdigredigeret umiddelbart før Corona-krisen, som i høj grad dokumenterer, at det ikke bare var ord, men realiteter.

Læs bogen – og hele Pia Gjellerups indlæg – her (eksternt link) >