Café Ingeborg: "Det havde ikke fungeret, hvis vi skulle tilpasse alt til et projektdesign"

I Ringsted Kommune ligger den rummelige arbejdsplads Café Ingeborg. Her arbejder knap 40 borgere i beskyttet beskæftigelse, hvor de dagligt laver 300 måltider til byens ældre. En innovativ løsning på to vigtige kommunale opgaver.

Anne Woergaard på Café Ingeborg

Foto: Anne Woergaard Mikkelsen er leder af Café Ingeborg i Ringsted og har skabt en rummelig arbejdsplads med plads til forskellighed.

På Ringsted Kommunes plejecenter Knud Lavard Centret finder man Café Ingeborg, der tidligere fungerede som en traditionel café, men i dag både er café for byens ældre og professionelt produktionskøkken, der leverer frokost og aftensmad til flere af kommunens institutioner.

"Det karakteristiske ved Café Ingeborg er, at vi faktisk har udviklet et koncept uden målgruppe. Samtidig skaber vi så meget liv, glæde og udvikling når vi dagligt producerer 300 kuverter varm mad til byens ældre borgere. Og det er jo helt fantastisk, vi har fået mulighed for at kombinere to vigtige kommunale opgaver med beskyttet beskæftigelse og produktion af mad på en innovativ og kvalitativ måde," fastslår leder af Café Ingeborg i Ringsted, Anne Woergaard Mikkelsen.

Og netop det, at være en rummelig arbejdsplads for knap 40 borgere i beskyttet beskæftigelse, med plads til forskellighed og fokus på, hvad man kan sammen og ikke, hvad man ikke kan, er hele omdrejningspunktet for den innovative arbejdsplads.

"Om medarbejderen er psykisk sårbar, har sociale eller personlige udfordringer er ikke afgørende hos os. Der findes ikke et dårligt match, og vi sikrer altid plads til den enkelte, da vi løfter i fællesskab," påpeger Anne Woergaard Mikkelsen om Café Ingeborg, der på et kommunalt udvalgsmøde faktisk var lukningstruet for knap ti år siden.

Frie rammer til at tænke anderledes 

Da Café Ingeborg løste en vigtig kommunal opgave med produktion af mad til de ældre, var der overordnet ikke interesse for at dreje nøglen og lukke. I stedet åbnede lokalpolitikerne mulighed for at kombinere nye brugergrupper til arbejdsopgaverne og afsatte en økonomisk ramme til at etablere et nyt forsøgsprojekt.

Billede: Café Ingeborg giver medarbejderne plads til forskelligheder og fokuserer på de individuelle kompetencer og behov. Ifølge leder Anne Woergaard Mikkelsen findes der ikke et dårligt match, det handler om at tilpasse til den enkelte.

Billede: Café Ingeborg giver medarbejderne plads til forskelligheder og fokuserer på de individuelle kompetencer og behov. Ifølge leder Anne Woergaard Mikkelsen findes der ikke et dårligt match, det handler om at tilpasse til den enkelte.

"Derfor blev jeg spurgt, om det kunne være en opgave for mig. Jeg fik teknisk set frie rammer til at gøre det, jeg mente var vigtigt for at gøre tingene anderledes. Når vi ikke skal leve op til en specifik politisk målsætning ud over at kombinere en rummelig arbejdsplads med produktion af kvalitetsmad til de ældre, kan vi i dén grad gøre tingene anderledes," fortsætter Anne Woergaard Mikkelsen.

Hun fremhæver både det politiske mod og den tillid, hun fik overdraget for at kunne kombinere et gladere ældreliv og arbejdsliv. Et mål der faktisk er lykkedes så godt, at sygefraværet på Café Ingeborg er helt nede på 3,2 procent, og Arbejdstilsynet har uddelt en elitesmiley.

Her er der plads til at drømme

"Vores måde at arbejde tværfagligt har åbnet en masse muligheder, der har beriget både kunder og medarbejdere. Vi har blandt andet ansat en kok og en slagter, som på trods af deres personlige udfordringer har bidraget til, at vi alle i samarbejde virkelig har kunne løfte madens kvalitet. Vi fokuserer endnu mere på råvarerne, så vi nu fx både har eget bageri og gartneri, hvilket skaber oplevelser og begejstring. Det havde ikke fungeret, hvis vi skulle tilpasse alt til et detaljeret projektdesign," erkender Anne Woergaard Mikkelsen om arbejdspladsen med rum til fortællingen om, at der er plads til alle.

Ved at skabe retning og kurs, samle op undervejs med individuel vurdering og tilpasning af opgaverne derefter, kommer der fokus på, hvad den enkelte kan. Det giver plads til drømme og til at føre drømmene ud i livet.

Faktisk er Café Ingeborg blevet så synlige i Ringsted, at der er kommet efterspørgsel fra oplandet. Derfor er der i samarbejde med Nordea Fonden blevet investeret i en foodtruck, så man i fremtiden også kan lave mad og skabe fællesskaber i oplandet.

Fra bake-off til hjemmebag

På Café Ingeborg kan alle få skuldrene ned i et præstationsfrit arbejdsrum uden frygt. Det har skabt en arbejdsplads med glæde og kærlighed, hvor alle skaber noget sammen og giver en ramme til at forløse de ukendte drømme.

"Vi mener det alvorligt, når vi siger, vi vil samskabe og skrue noget nyt sammen. Vi har udviklet en lukningstruet arbejdsplads til et sted med plads til forskellighed og til alle. Men også en virksomheds udvikling fra bouillon og frostgrøntsager til hjemmedyrkede krydderurter og friske grøntsager - og fra bake-off til hjemmebagt brød. Dermed har vi løst vores opstartsopgave og er blevet en gevinst for hele kommunen," fastslår Anne Woergaard Mikkelsen, leder af Café Ingeborg i Ringsted.