Se video: 3 anbefalinger til mere innovation i offentlige indkøb

Den offentlige sektor køber hvert år ind for mere end 300 mia. kr. hvert år. Hvordan får vi mere innovation ud af indkøbene? Norge har et bud.

Per Øyvind Langeland, direktør i NHO og Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør i KS.

Billede: Grundlæggerne af LUP arbejder sammen med COI om at gøre perspektiverne i dansk genbrug af programmet mere konkrete.

I Danmark køber offentlige arbejdspladser hvert år ind for milliarder af kroner hos private leverandører.

De store indkøbsbudgetter rummer et stort innovationspotentiale, hvis den offentlige sektor stiller krav, der kræver nye løsninger, når der købes ind. Men det sker langt fra altid.

For at gøre brug af den innovationsmuskel, offentlige indkøb kan blive til, har man i Norge skabt Leverandørudviklingsprogrammet (LUP), som har vist sig effektivt til at skabe radikale innovationer, der genererer CO2-reduktioner, kvalitetsforbedringer og offentlige besparelser.

Fantastisk gode til innovative indkøb

Mange danske beslutningstagere er derfor nysgerrige på at lære af den norske succes, og COI arbejder sammen med LUP på at gøre perspektiverne i dansk genbrug af programmet mere konkrete.

"Nordmændene er fantastisk gode til at få innovation ud af de offentlige indkøb. Det er smart, for også i Norge køber den offentlige sektor hvert år ind for mange milliarder kroner," siger Ole Bech Lykkebo, analysechef i COI.

Læs også: Norsk-dansk topmøde om innovative offentlige indkøb: "Der er en utrolig lyst til at gøre noget"

Et stort boost og vigtigt grundlag

Det norske program samler repræsentanter for private virksomheder, kommuner, staten og innovationsstøttesystemet i et partnerskab.

Programmet har i løbet af de 11 år, det har eksisteret, gjort det lettere at få innovation ud af de offentlige indkøb. LUP har samtidigt styrket erhvervsudviklingen:

"LUP har helt oplagt ført til, at der nu er mange flere krævende offentlige kunder, som efterspørger nye løsninger og innovation, end der var tidligere. Det er stort boost, der har skabt et vigtigt grundlag," siger Per Øyvind Langeland, direktør i NHO, Norges største erhvervsorganisation.

Egne erfaringer og 3 anbefalinger

NHO og kommunernes organisation i Norge – KS –  etablerede LUP i fællesskab. Begge organisationer deltog virtuelt på et møde for danske og norske beslutningstagere i september 2020.

Her delte repræsentanterne fra de to grundlæggere af LUP-programmet ud af egne erfaringer og kom med anbefalinger til danskerne, hvis vi vil kopiere løsningen.

Se de tre anbefalinger fra Per Øyvind Langeland, NHO, og Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør i KS, herunder:

Video: De norske grundlæggere deler deres erfaringer med at få mere innovation ud i af de offentlige indkøb og kommer her med tre anbefalinger til at gøre det samme i Danmark.