Slagelse Kommune satser på prøvehandlinger: "Prøv det. Hvis ikke det virker, gør det ikke noget"

Små skridt skaber stor udvikling, mener Frank E. Andersen, kommunaldirektør i Slagelse Kommune. Med prøvehandlinger vil han få fagligheden tilbage hos medarbejdere og ledere.

Billede: Frank E. Andersen, kommunaldirektør i Slagelse Kommune.

"Vi frataget alt for mange medarbejdere og ledere evnen til selv at reflektere."

Sådan lyder det fra Frank E. Andersen, kommunaldirektør i Slagelse Kommune. Han uddyber:

"Vi vil gerne placere fagligheden tilbage hos de mennesker, der kan det. Lærere, pædagoger, sygeplejersker. De skal bruge deres faglighed, deres erfaring og deres sunde fornuft. Det er én af grundene til, at vi satser på prøvehandlinger."

Er der noget, der irriterer dig?

Siden december 2018 har Slagelse Kommune arbejdet systematisk med prøvehandlinger.

Alle kommunens medarbejdere og ledere har fået det samme opdrag: Er der noget, der irriterer dig? Er der noget, der undrer dig? Er der noget, du drømmer om kunne være anderledes? Så prøv det af.

Siden er der igangsat talrige prøvehandlinger. 36 konkrete prøvehandlinger – om alt fra bæredygtige bosteder til klagedreven innovation – blev udvalgt, da Slagelse Kommune afholdt en prøvehandlingskonference i december 2020.

Fravalgt at registrere og kontrollere

Ifølge Vibeke Dømler Beske, chefkonsulent i Center for Arbejdsmarked og Integration i Slagelse Kommune, har langt de fleste områder i kommunen i de seneste år igangsat prøvehandlinger.

Hun forklarer samtidig, at kommunen bevidst har fravalgt at registrere og kontrollere hver eneste prøvehandling:

"Derfor ved vi faktisk heller ikke, hvor mange der er i gang. Vi har ikke noget behov at kontrollere – vi vil selvfølgelig gerne se effekterne af det, og om det kan bruges fremadrettet, men frem for alt vil vi understøtte modet hos den enkelte til at tage initiativ," siger hun.

Hør podcasten: Evaluering for begyndere

Alle kan bare sætte i gang

Prøvehandlingskonferencen fungerede både som opsamling og videndelingsarrangement, forklarer chefkonsulenten videre:

"Det er sådan, at alle de ting, du kan sætte i gang lokalt – dem sætter du bare i gang. Mandatet for medarbejderne og lederne er meget stort. Hvis du så har brug for at tage et initiativ, som koster lidt penge, kan du skrive en ansøgning til prøvehandlingsrummet, hvor vi sidder nogle stykker og vurderer," siger Vibeke Dømler Beske.

Vibeke Dømler Beske

Billede: Vibeke Dømler Beske forklarer, at langt de fleste områder i kommunen i de seneste år igangsat prøvehandlinger.

Hvis man har fået penge i prøvehandlingsrummet, er det en forudsætning, at man efterfølgende evaluerer sin prøvehandling ud fra fire parametre: Værdi for borgeren, digitalisering, samskabelse og arbejdsglæde.

Lave kommune på en ny måde

Frank E. Andersen ser prøvehandlingerne som måde at skabe organisationsudvikling. Han tiltrådte som kommunaldirektør for 2,5 år siden i en kommune med et ønske om at lave kommune på en ny måde, der bedre opfylder nutidens behov:

"Det er i virkeligheden ikke anderledes i end de 97 andre kommuner. Vi står jo alle over for de samme udfordringer med eksempelvis den demografiske udvikling," siger Frank E. Andersen og fortsætter:

"Men de fleste organisationsprojekter starter med, at man siger: Jeg har en idé, her er visionen, er vi enige om den? Så implementerer vi fra 1. december i år og to år frem. Og så er det sådan set bare på plads."

Prøv det, prøv det, prøv det

Når Slagelse Kommune er gået en anden vej, handler det ifølge Frank E. Andersen om en tro på, at man bliver nødt til at tage små skridt og lære undervejs:

"Der er ingen, der kan lave den offentlige sektor om i ét hug. I stedet tager vi små skridt, afprøver det og tror på, at antallet og mængden af små bevægelser danner en samlet organisationsudvikling over tid. Og de små bevægelser er prøvehandlingerne," siger han.

I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at prøvehandlingerne er for alle, understreger kommunaldirektøren:

"Det er vigtigt, at det ikke er én som mig, der kommer og siger: Jeg har en god idé til, hvordan vi skal lave kommune, og hvordan I lærere og sygeplejersker og pædagoger skal gøre. Vi forsøger at spørge: Hvad synes I? Prøvehandlinger er for alle. Prøv det, og hvis det ikke virker, gør det ikke noget. Smid det væk og prøv noget andet. Og hvis det virker: Tal med nogen, om det skal skaleres. Det er filosofien bag," siger han.

Video: Enkelte prøvehandlinger – eksempelvis arbejdet med værdikædetankegang i Center for Arbejdsmarked og Integration – er allerede ved at sprede sig til andre dele af kommunen.

Det, der virker, skal skaleres

Ligesom mange andre indsatser har prøvehandlingerne i Slagelse Kommune været ramt af coronakrisen.

Men allerede nu er arbejdet med de næste skridt i arbejdet med prøvehandlingerne i gang. Ét af de næste skridt er at finde ud af, hvordan de prøvehandlinger, der allerede har vist sig at virke, kan skaleres.

"Og det kan godt blive en udfordring, for når du skalerer noget, skal du til at overveje, hvordan du adopterer det ind på nye områder. Den kode skal vi have knækket," siger chefkonsulent Vibeke Dømler Beske.

Læs også: "Vi skal tænke fremtiden ind. Det er fremtidens kommune, der definerer behovet for innovation"

Prøvehandlinger er vejen at gå

Enkelte prøvehandlinger – eksempelvis arbejdet med værdikædetankegang i Center for Arbejdsmarked og Integration – er allerede ved at sprede sig til andre dele af kommunen.

For Frank E. Andersen er der ingen tvivl om, at prøvehandlinger er den vej, Slagelse Kommune skal gå – og at kommunen skal blive endnu bedre til også at lave prøvehandlinger, som har potentiale til at udfordre systemtænkninger. Vibeke Dømler Beske er enig:

"Der er flere og flere forventninger til den offentlige sektor, og skal vi både møde forventningerne og have et blik på økonomien – så er vi nødt til at finde ud af arbejde på nye og klogere måder. For mig handler prøvehandlinger om at sige: Hvordan arbejder vi udvikling og opfindsomhed ind i den offentlige sektor, så vi kan være på forkant med det, der kommer til at ske?"

Se også: De vigtigste innovationstilgange