Herlev Hospital renser selv sit spildevand og sparer millioner

Sammen med en række private virksomheder har Herlev Hospital udviklet en ny type rensningsanlæg, som renser hospitalets spildevand så rent, at det kan ledes direkte ud i naturen. Det giver potentiale for besparelser i millionklassen.

Spildevandet på Herlev Hospital indeholdt tidligere medicinrester, hormonforstyrrende stoffer og farlige bakterier, som var svære at få bugt med i de eksisterende renseanlæg. Udover at være til gene for miljøet måtte hospitalet også betale høje spildevandsafgifter.

Når sundhedspersonalet hælder vand ud i afløbet, bliver det ledt igennem et af verdens største og mest moderne rensningsanlæg til hospitalsbrug. Fordi det er særligt udviklet til formålet, renser det mere effektivt end de kommunale anlæg. Det giver ikke kun en miljømæssig gevinst, men også en oplagt mulighed for at spare mere end to millioner kroner om året i spildevandsafgifter. Sådan er det foreløbige resultat af det innovationsprojekt, Herlev Hospital indledte med fire private aktører tilbage i 2012 med et samlet budget på i alt 43 mio. kr. Hospitalet har selv betalt omkring 25 mio. kr. fra en pulje i kvalitetsfondsmidlerne. Derudover har det offentligt-private innovationspartnerskab modtaget 8 mio. kr. fra Markedsmodningsfonden samt bidrag fra Region Hovedstaden og Lynettefællesskabet. Rensningsanlægget koster ca. 1,7 mio. kr. om året at drive. Tidligere betalte hospitalet godt fire millioner om året i afgifter for at bruge det kommunale rensningsanlæg. Nettobesparelsen er dog ikke gjort op endnu, da den afhænger af en ny spildevandsaftale. Sikkert er det dog, at virksomhederne bag projektet, Grundfos BioBooster A/S, Ultraaqua A/S, Neutralox Umwelttechnik GmbH og DHI, nu kan bringe anlægget ud på eksportmarkederne.

Hvis du vil genbruge løsningen, så kontakt:

Michael Olsen, VVS-mester, Herlev og Gentofte Hospital,
38 68 21 56, [email protected]

Arno Hansen, teknisk seniorkonsulent, Herlev og Gentofte Hospital,
38 68 23 35, [email protected]

Rune Scharff Andreasen, specialkonsulent, Markedsmodningsfonden, Erhvervsstyrelsen, 
35 29 13 73, [email protected]